PHP (Hypertext Preprocessor), web tabanlı uygulamalar geliştirmek için kullanılan popüler bir sunucu taraflı (server-side) programlama dilidir.
PHP (Hypertext Preprocessor), web tabanlı uygulamalar geliştirmek için kullanılan popüler bir sunucu taraflı (server-side) programlama dilidir. Özellikle dinamik web siteleri ve web uygulamaları oluşturmak için yaygın olarak tercih edilir. PHP Başlangıçta Danimarkalı-Kanadalı programcı Rasmus Lerdorf tarafından 1993 yılında oluşturuldu ve 1995'te piyasaya sürüldü. İlerleyen yıllarda internet ortamında etkisini sürdürdü. Şuan web sitelerinin %76 sı PHP programlama dilini kullandığını söyleyebiliriz.
Hadi sizinle PHP ile ekrana "Hello World" Yazdıralım.
PHP yi bilgisayarımızda çalıştırabilmemiz için bir sanal sunucuya ihtiyacımız var. Xampp ya da Laragonu öncelikle bilgisayarımıza indirip kuralım.
Ben şuan da xampp tercih ediyorum xampp bize SQL ve Sanal Sunucuda PHP çalıştırmamıza yardımcı olacaktır.
Xampp kurarken eğer herhangi bir değişiklik yapmadıysanız bilgisayarımızın C:\\ Sürücüsüne xampp klasörü altına kurulum gerçekleşecektir.
Bilgisayarımızın C:\\xampp\htdocs\ kılasörüne gidelim ve burada ki tüm dosyalaarı silelim ve yeni bir klasörü oluşturup klasöre Uygulama ismini verelim.
Şimdi yeni bir dosya oluşturalım ve dosyaya index.php ismini verelim
Şimdi dosyamızı açmak için öncelikle bilgisarımıza bir Kod editörü kurmamız gerekmekte. Şuan da yaygın olarak kullanılan editörler Visual Studio Kod, notepad++, Sublime Text,
Benim tercihen Visual Studio Kod Kullanıyorum.
Visual Studio yu ücretsiz bir şekilde bu linkten kullandığınız İşletim sistemine göre kurabilirsiniz.
Kurulumu Tamamladıktan sonra Visual Studio Eklentiler Kısmından PHP extensionu kuralım
PHP extension Visual Studio da bize PHP dilini bir görünüme kavuşturacaktır.
öncelikle Xampp Sunusunu Başlatalım başlatmamız için bilgisayarımızdan xampp programını açalım karşımıza gelen ekrandan Apache sunucumuza Start butonuna tıklayarak başlatalım.
Daha sonra c:\\xampp\htdocs\Uygulama\ Klasörüne gidelim ve index.php dosyasına sağ click yaparak birlikte aç sekmesinde Visual Studio ile açalım. karşımıza gelen ekranda dosyanın içerisine Aşşağıdaki kodu yapıştırıp kapatalım.
index.php
<?php
print_r("Hello World");
?>
PHP kodlarını <?php ?> tagları arasına yazmamız gerekmektedir aksi takdirde çalışmayacaktır. Ayrıca PHP dosyamızın uzantısı da .php olmalıdır.
Tarayıcımızın sekmesine http://localhost/ bunu yapıştıralım bu apache sunucumuzu çalıştırdımızda bize sanal sunucu sağlayacak ve kodlarımızın çalışıp çalışmadığını buradan göreceğiz. şimdi yapmamız gereken karşımıza çıkan ekranda Uygulamalar kısmına tıklayarak
Açlılan sayfa da Hello World Yazdığını göreceğiz.
index.php yazmamızın sebebi bizlere tıkladığımızda sayfada ilk çalıştıracağı dosya index.php olmasıdır.